Hayatla imtihanımızın müfredatı, yetiştiğimiz evde yaşananlardır. Çocuklar alfabeyi okulda öğrenir ama anne babalarının kelimeleriyle cümle kurarlar. Bu yüzden doğumla birlikte anne babalar için de uzun sürecek bir dersin zili çalmış olur ve günümüzün en önemli meselesiyse ebeveynliğin bir tür sertifika programı gibi algılanışıdır. Oysa mekanikleşen ve geçmişin mirasını küçümseyen bu ebeveynlik, çocukla kurulacak sağlıksız iletişimi de beraberinde getirmektedir.
Eğitimci Salih Uyan, bu kitabında gelenekten kopmadan günümüzün koşullarına uyum sağlayan, geçmişle bugünü harmanlayan dengeli bir ebeveynlik yaklaşımı üzerinden belki de ebeveynliğin en zor dönemlerinden biri olan veliliğe yoğunlaşıyor. Günümüzün velilerinin çocuğuyla iletişimine, ebeveynlik tutumlarına, helikopter ebeveynliğin çocuk üzerindeki tezahürlerine, dijital dünyanın çocuklarının ihtiyaçlarına ve sorunlarına dair gözlemlerini ve deneyimlerini sevilen üslubuyla aktarıyor; bunu örneklerle ve hikâyelerle pekiştirerek ebeveynlere tavsiyelerde bulunuyor.
Yeni Nesil Veliler İçin Hayatta Kalma Rehberi, çocuğuyla doğru bir iletişim kurmak isteyen ebeveynlere yol gösterecek pratik ve aydınlatıcı bir çalışma.