Şiddet ve Şiddetsizlik Çıtır Çıtır Felsefe Dizisi Günışığı Kitaplığı
Şiddete karşı koymak mümkün mü?
“Şiddetsizlik” ne demek?
Tüm dünyada her yaştan okurla buluşan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin yirmi ikinci kitabında yazar Brigitte Labbé, insanın dünden bugüne en büyük çıkmazlarından birini, iletişimin en yıkıcı halini, “şiddet”i masaya yatırıyor. Gerek bireysel gerekse toplumsal düzeyde bitmez acılara, kaygı ve öfkeye neden olan şiddeti, insanın doğası bağlamında da ele alırken, fazla aşina olmadığımız, kavramsal ifadesini yeni yeni bulan “şiddetsizlik” olgusunun altını çiziyor. Çocukların çok sorduğu soruları öyküleştiren kitap, hem sınıf hem aile içi okumalar için ideal.
Brigitte Labbé’nin düşünmeye davet eden özgürlükçü yaklaşımı ve güçlü anlatımı kadar, Jacques Azam’ın karikatür tadındaki renkli resimleriyle de benzersiz kıldığı “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, çeşitli ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de birçok okulun en çok önerdiği kitaplar arasında yer alıyor. Yaşamı ve dünyanın işleyişini anlamaya çalışan çocuklara yardımcı olacak temel sorularla kurgulanan her kitap, farklı bir temel konuyu, günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız örnek olaylarla öyküleştirerek tartışıyor. Dizi, öğretmenler ve anne babalar tarafından da severek okunuyor.
Konu Özeti
Doğal yaşamda hayvanlar, ansızın saldırmaya, öldürmeye başlamaz. Onları iyi tanıyanlar, ne zaman saldıracaklarını öngörebilirler. Oysa, böyle bir öngörüyü insanlar için yapmak olanaksızdır. Kendiliğinden ortaya çıkıveren şiddet, insana özgüdür ve şiddet korkusu, bir gece lambası gibi, sürekli yanar içimizde. Şiddet kullanmamız için hiç neden yokken, şiddet karşıtı olmak kolaydır. Şiddetsizlik; inanmayı, kararlı ve sabırlı olmayı gerektirir…