Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemine Göre tamamen yenilenmiş 5. baskısını yapan kitap, yazarın uzun yıllar üniversitelerde "Kamu Yönetimi" ve "Yerel Yönetimler" konularında verdiği derslerinin notlarından, alandaki temel kaynaklardan, ders anlatımı sırasında öğrencilerin yönelttiği sorulardan ve mesleki deneyimlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır.
Kitapta konular öğrencilerin kolayca anlayabileceği bir dille ele alınmış, konular oldukça geniş bir kaynakça taranarak işlenmiştir. 5. baskıda alandaki tüm yeni gelişmeler ve mevzuatla ilgili yeni düzenlemeler kitaba alınmıştır. Öte yandan, yerel ve bölgesel yönetimlerle ilgili bilgileri ana hatları ile tek bir kitapta yer alması kitabı pratik bir hale getirmektedir.
Fakültelerin ve Meslek Yüksek Okullarının "Yerel Yönetimler" ve "Bölge Yerel Yönetimi" vb. adlarla anılan derslerine yönelik olarak hazırlanan bu kitap, aynı zamanda yerel ve bölgesel yönetimler konularında kendisini geliştirmek isteyenlere de konu hakkında temel bilgiler vermektedir.
Konu Başlıkları
Yerinden Yönetimler ve Tarihi Gelişimi
Yerellik İlkesi, Yerel Yönetişim ve Yerel Yönetim–Demokrasi İlişkisi
Özerklik Kavramı ve Yerel Özerklik Tartışmaları
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Yerel Yönetim İlişkileri
İdari Vesayet Kavramı ve Yeni Sistemde Vesayet Denetimi
AB Yerelleşme–Bölgeselleşme Politikaları
Avrupa Yerel Yönetimler Özerlik Şartı ve Yerel Yönetimlere Yönelik Yaklaşımlar
Dünyada Yerel Yönetim Uygulamaları ve Ülke Örnekleri
Türkiye'de Yerel Yönetim Uygulamaları (İl Özel İdareleri, Belediyeler, Büyükşehir Belediyesi ve Köy Yönetimi) ve İller Bankası
Türkiye'de Yeni Büyükşehir Düzenlemesi ve Yeni Yerelcilik Anlayışı
Türk Yerel Yönetim Sisteminin Sorunları ve Yeni Yönetim Modeli Arayışları
Yerel Yönetimlerde Modern Yönetim Uygulamaları
Yerel–Bölgesel Yönetişim Uygulamaları ve Bölge Kalkınma Ajansları