Gözden geçirilmiş ve güncellenmiş 2. baskısı yapılan kitabın ilk baskısı, Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) Kayda Değer Eser Ödülüne layık görülmüştür.
Kitap, lisans ve lisansüstü düzeyinde Fizik, Fizik Mühendisliği, Elektrik/Elektronik Mühendisliği bölümlerinde Optoelektronik, Modern Optik Uygulamaları, Fotonik ve Yarıiletken Fiziği gibi dersler için kaynak kitap olabilecek bir içerikle hazırlanmıştır. Temel içeriği büyük ölçüde yazarların uzun yıllardır verdiği ders notlarından hazırlanmış olup, güncel araştırma sonuçlarına da yer vermektedir.
Kitap, yarıiletkenlerin özelliklerini, atomik boyutlardan kristal yapıların oluşumuna kadar ayrıntılı bir şekilde vererek başlamaktadır. İleriki bölümlerde elektronik ve optoelektronik teknolojisinin temel taşı olan yarıiletkenler fiziği kapsamlı bir şekilde verilmiş, katılarda yük taşınımı en güncel teorik ve analitik yöntemlerle anlatılmış ve yarıiletken eklemlerin fizik ve teknolojisi işlenmiştir. Kitabın son üç bölümü günümüzün çağ değiştiren teknolojisi olmaya devam eden optoelektronikte temel kavram ve aygıtlara ayrılmış olup, güneş pilleri, optik dedektörler ve laser teknolojilerini içermektedir.
Kitapta, konuların daha iyi anlaşılması için 150 açıklayıcı örnek şeklin yanı sıra, her bölümde ve bölüm sonunda çok sayıda çözümlü örnek probleme de yer verilmiştir.
Konu Başlıkları
Katıların Elektriksel Özellikleri
Asal ve Katkılı Yarıiletkenler
Elektrik Alan Altında Taşınım
Difüzyon İletkenliği
Dengede Olmayan Taşıyıcı Yoğunlukları
p–n Eklem Diyodu
Zener Diyot
Tünel Diyot
Güneş Pilleri (Fotovoltaik Piller)
Termofotovoltaik Piller
Fotodedektörler
Pin Fotodiyot
Çığ Fotodiyodu
Işık Yayan Diyotlar (LED)
Yarıiletken Laserler