Muris muvazaası olarak nitelendirilen muvazaa türünün Türk hukuk uygulamasında yoğun bir yeri ve önemi olmasına rağmen, muris muvazaasına ilişkin bir düzenleme kanunlarımızda yer almamaktadır.
Kitabın kapsam ve içeriğinden de görüleceği üzere, muris muvazaası davaları kaynağını esas itibariyle 1.4.1974-1/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı oluşturmakta ve uygulamayı yönlendirmektedir. Anılan içtihadı birleştirme kararının gerekçesi yol gösterici, sonuç bölümü ise bağlayıcıdır. Bu nedenle her somut olayda miras bırakanın gerçek amaç ve iradesinin mirasçılarından mal kaçırmak olduğu kanıtlanmadıkça davanın reddedilmesi zorunludur. Aksi halde yani davanın kabul edilebilmesi için, bu muvazaa türünde miras bırakan, mirasçısını miras hakkından yoksun etmek amacıyla, gerçekte bağışlamak istediği tapuda kayıtlı taşınmaz malı hakkında tapu memuru önünde iradesini satış doğrultusunda açıklamış olması gerekmektedir.
Bu baskıda kitabın önceki baskılardaki anlatım düzeni aynen korunmuş, ilgili bölümlere Yargıtay'ın en son tarihli kararları eklenmek suretiyle güncellenmiştir.
Konu Başlıkları
Muris Muvazaası Davalarında Usul Hükümleri
İstem Kapsamı
Dava Dilekçesi ve Hüküm Örneği
HMK ve HUMK Kapsamını İlgilendiren Özet Yargıtay Kararları
Muris Muvazaasının İstisnaları
İnanç Sözleşmesi – Nam–ı Müstear – Borçlu Muvazaası – Önalımda Muvazaa
İçtihatlarla Muris Muvazaasına İlişkin Uygulama
Muris Muvazaasına İlişkin Sistemleştirilmiş Yargıtay Kararları