Türkiye'de afet riski altındaki riskli yapıların çok fazla olması ve doğal afetler nedeniyle ağır hasarlar oluşması karşısında yaygın uygulama alanı bulan kentsel dönüşüm; fiziksel, mekansal, sosyal, ekonomik gibi bir çok boyutu olan geniş bir kavramdır. Bu kapsamda, birden fazla amacı ve uygulama alanı olan kentsel dönüşüm 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanlarının Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" ile birlikte farklı bir hukuki boyut kazanmıştır.
Kitapta, 6306 sayılı Kanun uyarınca kentsel dönüşüm uygulamaları ayrıntılı bir şekilde incelenmiş olup, bu uygulamalara ilişkin süreç ve doğuracağı sonuçlar ortaya konulmuştur.
Bu bağlamda, çalışmada; kentsel dönüşüm kapsamında yapılan uygulamalar, özellikle riskli yapılara ilişkin riskli yapı tespiti, yıkımı ve kentsel dönüşüm işlemleri sürecinde uygulamada karşılaşılan problemler ilk derece Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay kararları örnek gösterilerek açıklanmış olup, kentsel dönüşüm mevzuatına ilişkin uygulayıcı ve yargı mercileri tarafından nasıl yorumlandığı konusunda değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Bu çalışma ile kentsel dönüşüm kapsamında yapılan dönüşüm uygulamalarına ilişkin olarak uygulamada karşılaşılan sorunların idari yargı merci kararları ışığında çözümlenmesi ve uygulayıcılara yol gösterilmesi amaçlanmaktadır.
Konu Başlıkları
Kentsel Dönüşüm
6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu
Riskli Yapı
Riskli Yapıların Tespiti
Riskli Yapıların Yıktırılması
Riskli Yapılarda Uygulama Süreci
Kentsel Dönüşümde Yargısal Denetim
Kentsel Dönüşümde Kanun Yolları