Kitapta icra ve iflas Kanunu'nda yer alan kambiyo senetlerinden "bono" konusu, "kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takip ve takibin iptali" yönüyle incelenmiştir.
Kitabın birinci bölümünde ticaret hukuku kapsamında bono ve bazı hukuki kavramların anlamı, ikinci bölümünde ticaret hukuku uygulamasında bononun unsurları ve unsur yokluğu, üçüncü bölümünde icra ve iflas Kanunu düzenlemesine göre kambiyo senetlerinden bono yönüyle haciz takip usulü, takibe itiraz ve takibin iptali işlemleri, dördüncü bölümünde Türk Ticaret Kanunu m. 778 göndermesiyle bonolar hakkında uygulanması gereken poliçeyle ilgili yasal hükümler, beşinci bölümde icra ve iflas Kanunu'ndaki kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takibe karşı borçlu itiraz ve şikayetinin değerlendirilmesi suretiyle takibin iptaline ilişkin uygulama, altıncı bölümde ise Türk ceza hukuku düzenlenmesine göre kambiyo senetleri üzerinde işlenen suçlar ayrıntılı biçimde anlatılmıştır.
Yeni baskıda; özellikle Yargıtay Özel Dairesi (12.HD) kararlarından en son tarihli olanları seçilmiş ve ilgili bölümlere eklenmiştir. Kitaba konu olarak seçilen "bono" yönüyle yapılan kambiyo takibine özgü haciz yolu ile takip sırasında ileri sürülen borçlu savunmasının "itiraz mı/şikayet mi" olduğu yönünde uygulamanın kabul ettiği ölçütün niteliği hakkında Yargıtay görüşünden söz edilmiştir. Bu konuda HGK 9.4.2019-12/333-416 sayılı kararı İİK. m.l70/a hükmü sonunda Yargıtay Kararlan bölümüne alınmıştır.
Konu Başlıkları
6102 Sayılı Ticaret Kanunu Yönüyle "Bono"
Bonoda Unsurlar ve Unsurların Yokluğu
Kambiyo Takibine İlişkin (Haciz) Bono Uygulaması (Soru ve Yanıtlarıyla)
Bonolar Hakkında Da Uygulanacak Poliçe Hükümleri
Kambiyo Takibinde "Bono" Uygulaması Soru ve Yanıtlarıyla Borçlu İtiraz ve Şikayetinin Değerlendirilmesi–Takibin İptali
Kambiyo Senetleri Üzerinde İşlenen Suçlar