Kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil alacakları gibi sıkça karşılaşılan talepler işçilik alacaklarının omurgasını oluşturmaktadır. İşçinin ücretinin belirlenmesi ise işçilik alacağı hukukunda başat meseledir. Bunun yanında, arabuluculuk, işe iade davası ve sonuçları, geçici hukuki korumalar, itirazın iptali, menfi tespit, işyeri devri, ibraname, ikale gibi birçok konudaki taleplerle de karşılaşılmaktadır.
Çalışmada, işçi alacakları, iş güvencesi ve iş yargılaması usulü konusunda, iş hukuku uygulayıcılarının net ve hızlı ulaşabileceği bilgilere yer verilmiştir. Maddi hukuk anlatılırken, iş mahkemelerinde uygulanan yargılama usulünün de çok önemli olduğu değerlendirilerek geniş açıklamalara yer verilmiştir.
Klasik uygulama kitaplarındaki, kanun maddesi veya konu altına içtihat doldurarak seç-bul-uygula anlayışı kabul edilmemiş, bunun yerine uygulama ve içtihatların hangi konuda ne öngördüğü açık açık kuşkuya yer bırakmayacak biçimde anlatılmış, uygulamanın yönü ve ekseni tek tek açıklanmıştır. Diğer bir anlatımla, bir uygulamacının çalıştığı konuda aradığını nokta atışıyla bulabileceği şekilde açıklamalar yapılmıştır. Kitapta yer alan cümlelerin tamamına yakını Yargıtay kararlarından alınmıştır.
Arabuluculuk sürecinin uygulamasından, dava açılmasına, ardından mahkemece nasıl tensip ve ön inceleme yapılacağı, yazılacak müzekkerelerin şekli ve içeriği ile ilgili konuda nasıl bir hüküm kurulacağı belirtilmiştir.
Teorik açıklamalardan uzak durularak, sıkça karşılaşılan konular hemen hemen bütün ihtimalleri ile açıklanmıştır.
Konu Başlıkları
İş Yargılaması Usulü
Arabuluculuk
İşe İade – Alacak ve Tazminatları
Belirsiz Alacak Davası
Ücret ve Belirlenmesi
Kıdem – İhbar Tazminatı ve İzin Alacağı
Fazla Çalışma – UBGT – Hafta Tatili
İşçilik Alacakları Hesaplama
İtirazın İptali – Menfi Tespit – İcra İnkâr Tazminatı
Temerrüt – Faiz – Zamanaşımı
Dava Dilekçesi Hazırlama
Tensip – Müzekkere Örnekleri – Hüküm Kurma