Bu çalışma, sağlık hakkını, uluslararası hukukunun gelişmekte olan bir konusu olarak araştırmayı ve tartışmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada sağlık hakkı, insanlık onurunun temel bileşenini oluşturan bir değer olduğu savunulmaktadır.
Sağlık hakkı tarihi incelendiğinde açıkça görülecektir ki, toplumlar ya hümanist ya ekonomik ya da politik nedenlerden dolayı insan sağlığını korumak için tedbirler almayı uzun zamandan beri düşünmektedirler. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilmesinden bu yana da, sağlığın bir insan hakkı olduğu fikri savunulmaktadır. Bu Beyanname'nin kabulünden sonra, birçok uluslararası andlaşma ve ulusal anayasalarda sağlık hakkı vurgulanmıştır. Ancak uluslararası alanda sağlık hakkının sınırları hakkında tam bir uzlaşı ve netlik söz konusu değildir.
Bu nedenle bu çalışmada uluslararası alanda sağlık hakkının gerekçesi, kaynakları ve kapsamı üzerine odaklanmaktadır. Sağlık hakkının güvenliği ve gelişimi düzenlenen uluslararası bağlayıcı yükümlülükler, uluslararası sağlık hukuku ile uluslararası hukuk arasındaki ilişki, Dünya Sağlık Örgütü'nün standartları kapsamında uluslararası sağlık hukuku, uluslararası sağlık yönetimi ve sağlık hakkına ilişkin uluslararası sağlık düzenlemeleri bu çalışmada incelenen konular arasındadır.
Günümüz dünyasının belirleyici özelliği olan hızlı ve genişleyen küreselleşme göz önüne alındığında, uluslararası alanda sağlık hakkının sağlam bir sisteme dayanmasına duyulan ihtiyaç hiç bu kadar büyük olmamıştır. Umuyorum ki bu kitap uluslararası hukukta sağlık hakkının anlaşılmasına yönelik bir katkı sağlayabilir.
Konu Başlıkları
Sağlık Hakkının Kavramsal Temelleri
Sağlık Hakkı ve Uluslararası Hukukla İlişkisi
Sağlık Hakkının Hukuksal ve Diğer Yöntemlerle Tanınması
Sağlık Hakkı Güvenliği ve Gelişimi İçin Uluslararası Bağlayıcı Yükümlülükler
Uluslararası Sağlık Hukuku ve Uluslararası Hukuk
Dünya Sağlık Örgütü'nün Standartları Kapsamında Uluslararası Sağlık Hukuku
Uluslararası Sağlık Yönetimi
Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri