Günümüzde, göller hâlen uluslararası hukukun ayrı bir dalı olarak nitelendirilmemektedir. Bu bağlamda, uluslararası nehirler veya su yollarının bir parçası olarak görülen göllerin, ayrı bir alt-hukuk dalı teşkil edebileceğine olan inancımız çerçevesinde bu çalışmayı hazırladık. Göllerin, her ne kadar uluslararası nehirler veya su yollarıyla yakın bağlantı hâlinde olsalar da, onlardan ayrılan çok yönlerinin olduğu bu çalışmada gözlemlenebilecektir.
Çalışma göllerin ülkesel olarak nitelikleri, uluslararası hukukta yararlanılabilecek bir tanımın ortaya konulması, "ulusal göller"le "uluslararası göller" arasında bir ayrım yapılması, uluslararası hukuk çerçevesinde göllerin hukukî statüsünün genel bir değerlendirmesi, sınır göllerindeki sınırlandırma metotlarının incelenmesi, uluslararası göllerde seyrüsefere ilişkin düzenlemelerin değerlendirilmesi, uluslararası göllerde seyrüsefer-dışı konuların ele alınması ve nihayet göllerde ardıllığa ilişkin konuların incelenmesi şeklinde sekiz temel başlıktan ibaret olmaktadır.
Gerçekleştirilen bu çalışmanın, başta uluslararası hukukçular olmak üzere, uluslararası hukukta sularla ilgilenen herkese faydalı olacağını umarız.
Konu Başlıkları
Göllerin Ülkesel Olarak Nitelikleri
Göllerin Tanımı
Ulusal–Uluslararası Göl Ayrımı
Uluslararası Göllerin Hukukî Statüsüne
Rejimine Genel Bir Bakış
Sınır Göllerindeki Sınırlandırmalar
Uluslararası Hukukta Göllerde Seyrüsefere İlişkin Düzenlemeler
Uluslararası Hukukta Göllerin Seyrüsefer–Dışı Kullanımlarına Dair Düzenlemeler
Göller ve Ardıllık