Emlak vergisi bilinen en eski vergilerdendir. Emlak vergisi hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde yerel yönetim gelirleri arasında yer almaktadır. Literatürde emlak vergisi yerel yönetimlerin en önemli gelir kaynağı olarak ifade edilse de Türkiye'de emlak vergisinin gerek belediye gelirleri gerekse toplam vergi gelirleri içindeki payı oldukça düşüktür. Dünyada bu durum birkaç ülke dışında farklı değildir. Ancak son yıllarda, Avrupa ülkelerinin, emlak vergisinin vergi gelirleri içindeki payını arttırıcı düzenlemeler yaptığı görülmektedir. Bu düzenlemeler, özellikle mülklerin vergi değerlerinin gerçek değerlerini temsil etmemesi gerekçesiyle mülk değerlemesinde yoğunlaşmaktadır.
Çalışmada; Türk emlak vergisinin uygulanması, yargı kararları, özelgeler ve literatür çerçevesinde incelenmiştir. Ayrıca 2019 yılında yasalaşan ve Emlak Vergisi Kanunu'na eklenen değerli konut vergisi de çalışmada ayrıntısıyla ele alınmıştır. Türk emlak vergisi uygulaması çeşitli Avrupa ülkeleriyle, konu, mükellefiyet, muafiyet ve istisna, değerleme yöntemleri, vade tarihleri, oranları açısından karşılaştırılmıştır. Emlak vergisi haricinde gayrimenkullerin bir kısmını ya da toplamını tekrar vergilendiren Yunanistan, Fransa ve Birleşik Krallığın hem emlak vergileri hem de ek emlak/servet vergileri incelenmiş ve Türkiye'de uygulanmaya başlayan değerli konut vergisiyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca emlak ve değerli konutlar vergisindeki sorun alanları incelenmiş ve bunların çözümüne dönük öneriler sunulmuştur.
Konu Başlıkları
Türkiye'de Vergiler İçerisinde Emlak Vergisinin Yeri ve Tarihçesi
Türkiye'de Emlak Vergisi ve Değerli Konut Vergisi Uygulaması
Bazı Ülkelerde Emlak Vergisi Uygulaması
Türk Emlak ve Değerli Konut Vergisinde Çalışma Kapsamında Tespit Edilen Sorun Alanları ve Bu Sorunların Çözümüne Yönelik Öneriler