Ölüm, geride kalanlar bakımından kişide gelir kaybı meydana getiren bir sosyal risktir. Türk sosyal güvenlik hukuku sistemi, toplumsal gereklerinden hareketle Avrupa Birliği düzenlemelerinden pek çok farklılık içermektedir. Özgün ve yaratıcı sorunlarımız vardır. Haliyle çözümlerimiz de özgün ve yaratıcı olmalıdır. Bu nedenle Türk hukukunda ölüm sigortasından doğan sorunlar ayrıntılı bir biçimde çalışmada incelenmiştir.
Ölüm sigortası konusunda sosyal dengenin sağlandığı, uluslararası düzenlemelere uygun, ihtiyaçlara cevap olabilecek düzenlemelerin hazırlanmasında politika üretmek konusunda yardımcı olmak amaçlanmıştır. Türk sosyal güvenlik hukukunda ölüm sigortası düzenlemelerinin ardından, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde ölüm sigortası uygulamalarına ülke bazında tek tek yer verilmiştir.
Avrupa Birliği sosyal güvenlik hukukunda, serbest dolaşım hakkının da kolaylaştırdığı haliyle, birbirinden farklı ülkelerde geçen çalışmaların sonucunda ölüm sigortasına ilişkin sağlanan hakların "koordinasyonu" ve "sınır ötesi taşınabilirliği" en çok tartışılan konulardandır. Ülkemiz bakımından Avrupa Birliği koordinasyon düzenlemelerinin önemi, orada yaşayan ve çalışan çok sayıda Türk vatandaşının olmasından ve bu kişilere de koordinasyon düzenlemelerinin uygulanmasından ileri gelmektedir. Bütün bunların yanı sıra Türkiye, hali hazırda dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkedir. Bu nedenle göçmen sigortalıların geride kalanları bakımından korumanın nasıl sağlanacağı da koordinasyon düzenlemeleriyle çözülebilir.
Çalışma boyunca görülmüştür ki, ekonomik kalkınma ve sosyal koruma arasında bir denge bulmak için yeni nesil sosyal güvenlik standartları belirlemek elzemdir.
Konu Başlıkları
Ölüm Sigortasından Yararlanma Şartları
Ölüm Sigortasından Sağlanan Haklar
Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerle Karşılaştırma
Avrupa Birliği Hukukunda Sosyal Güvenlik Haklarının Sınır Ötesi Taşınabilirliği