Eserde, 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu madde 71’de öngörülen genel tehlike sorumluluğunun niteliği, koşulları, sonuçları ve karşılaştırmalı hukuktaki örnekleri ele alınmıştır.
Genel tehlike sorumluluğu ifadesi ile kast edilen, tehlike esasına dayanan kusursuz sorumluluğun bir hukuk düzeninde genel bir norm olarak öngörülmesidir. Tehlike sorumluluğunun genel kural yoluyla öngörülmesinin olumlu ve olumsuz yönleri, genel tehlike sorumluluğunun hukuk düzenlerindeki yerini etkilemiş ve ciddi tartışmalara yol açmıştır. Bu tartışmaların etkisinde yürürlüğe giren TBK madde 71’in öngördüğü düzenleme bakımından özellikle “tehlikeli işletme faaliyeti” kavramının içeriği somut hale getirilmeye çalışılmış, karakteristik riziko unsuru üzerinde durulmuş ve izin verilen işletme faaliyetlerinin sorumluluğa etkisi tartışılarak TBK madde 71’in son fıkrası incelenmiştir.
Oldukça yeni bir düzenleme olan genel tehlike sorumluluğunu ele alan bu monografik eserde ortaya koyulan görüş ve önerilerin tüm hukukçular ile uygulayıcılar için yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Konu Başlıkları
Genel Olarak Tehlike Sorumluluğu ve Tehlike Sorumluluğunun Gelişimi
Yabancı Hukuk Düzenlerinde ve Türk Hukukunda Tehlike Sorumluluğu
Tehlike Sorumluluğunun Düzenlenmesinde Başvurulan Yollar
Türk Borçlar Kanunu’na Göre Genel Tehlike Sorumluluğunun
Hukuksal Niteliği ve Koşulları
Türk Borçlar Kanunu’na Göre Genel Tehlike Sorumluluğunda Tazminat,
Müteselsil Sorumluluk, İspat ve İspat Yükü, Sorumsuzluk Anlaşmaları