Bu çalışma okuyucuya uygulama ve pratikte kolaylık sağlanması için hazırlanmış olup, ticari defterlerdeki kayıtların uyuşmazlık konusu davalara etkisi ve sonuçları konularına göre tasniflenerek araştırılmıştır.
Ticari defterlerin, ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için;
- Kanuna göre eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuş,
- Açılış ve kapanış onayları yaptırılmış ve defter kayıtlarının birbirini doğrulamış olması şarttır (HMK 222/2).
Bu şartlara uygun olarak tutulan ticari defter kayıtlarının sahibi ve halefleri lehine delil olarak kabul edilebilmesi için, diğer tarafın aynı şartlara uygun olarak tutulmuş ticari defterlerindeki kayıtların bunlara aykırı olmaması ve defter kayıtlarının aksinin senet veya diğer kesin delillerle ispatlanmamış olması gerektiği ise üçüncü fıkrada düzenlenmiştir. Açılış veya kapanış onayları bulunmayan ve içerdiği kayıtlar birbirini doğrulamayan ticari defter kayıtları, sahibi aleyhine delil olur (HMK 222/4).
Bu çalışma. Hukukçular, mali müşavir ve muhasebeciler ile ticari defter tutma zorunluluğu olanlar ( ör. Ticaret şirketleri, kurumlar vergisine tabi diğer tüzel kişiler, 1. Sınıf tacirler … ) ve ilgilenen herkes için rehber niteliğindedir.
Konu Başlıkları
Ticari Defterler (Defteri Kebir, Envanter, Yevmiye Defteri)
Basiretli Tacir – Ticari Defterlerin Delil Niteliği
İspat Külfeti – Örneklerle ve Bilgi Notları ile İnceleme ve Araştırma Esasları
Uygulama ve Örneklerle (Konu Dizin Listeli) Yüksek Yargı Kararlarıyla İspat Külfeti – Ticari Defterlerin Tutulması (Konu Dizin Listeli)
Fatura ve Cari Hesaplarla İlgili Davalarda Ticari Defterlerin Etki ve Sonuçları – Zayii Davaları