Bu kitapta, Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamındaki sınai haklar tanıtılmaktadır. 6769 sayılı Kanun ile 551, 554, 555 ve 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle düzenlenmiş bulunan patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, coğrafi işaret ve markalara ilişkin başvuruların, tescil ve tescil sonrası işlemlerin ve bu hakların ihlaline dair hukuki ve cezai yaptırımların tek bir kanun çerçevesinde düzenlemesi amaçlanmıştır. Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesi'nin çeşitli iptal kararlarıyla gündeme geldiği üzere, kanunlar ile düzenlenmesi gereken cezai hükümlerin Kanun Hükmünde Kararnameler ile düzenlenmesinden kaynaklanan hukuki sorunlara da çözüm bulunması amacıyla, cezai yaptırımlar kanun kapsamına alınmıştır.
Kitabın amacı, sanayi ve ticarette faal olan hak sahipleri ve hukukçuların, giriş seviyesinde hakları tanımak suretiyle tescil süreçleri ve tescilin sağladığı koruma olanakları ve tecavüz halinde başvurulabilecek hukuki çarelere ait kısa ve özlü bilgilere ulaşmalarıdır.
Sınai haklar, Fikri Mülkiyet üst kavramı altında, sanayiye ilişkin, ziyadesiyle sanayide kullanılan, ayırt edici işaretler (markalar, unvanlar), teknik nitelikli buluşlar, faydalı modeller ve yeni tasarımlar üzerinde kurulan haklardır. Bu nedenle, kitapta ayrı bir özel kanunla düzenlenen, entegre devre hakları ve ıslahçı hakları; Fikir ve Sanat Eserleri Kanunuyla korunan eser sahibi hakları ve bağlantılı haklar ise bulunmamaktadır.
SMK kapsamında ve sıklıkla pratiğe dökülen hakların tanımı, unsurları, sağlanan koruma ve hukuki işlemleri üzerinde durulmaktadır.
Bu kitapta ,sınai hakların yargısal uygulamalarına ilişkin detaylı ve içtihatlı bilgilere, SMK'nın yürürlüğü henüz başladığından yer verilememiş, uygulama sonuçlarının beklenmesi gerekmiştir. Kitabın açık ve sade dili, pratik bilgi sunumuyla sanayici, tacir, hukukçu, öğrenci ve ilgilere faydalı olması umulmaktadır.
Konu Başlıkları
Başlangıç Hükümleri Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Korumadan Yararlanacak Kişiler
Marka
Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı
Tasarım
Patent ve Faydalı Model
Ortak ve Diğer Hükümler