Bu kitap da olasılık ve rasgele değişkenler konusunu ele alınmıştır.
Kitabın birinci bölümü temel tanımlara ayrılmıştır. Bu bölümde örnek uzayı, olay, deney gibi temel tanımları verilmiştir. İkinci bölümde ilk bölümde yapılan temel tanımların uygulaması niteliğindeki konu başlıkları anlatılmıştır. Kitabın üçüncü kısmında ise rasgele değişkenler konusuna giriş yapılmıştır.
Rasgele değişkenler günümüzde neredeyse tüm bilim dallarında kullanılmaktadır. Bu bilim dallarına örnek olarak şunları verebiliriz, matematik, istatistik, ekonomi, iktisat, fizik, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği, bankacılık, pazarlama, borsa, vb. Olasılık ve rasgele değişken konusunun olmadığı bir sayısal bilim alanı yok gibi bir şey olduğuna göre bu konunun sayısal mesleklere sahip insanlar tarafından öğrenilmesinin önemi açıkça belli olmaktadır. İyi bir mühendis veya bilim adamı olmanın yolu olasılık ve rasgele değişkenler konusunu iyi bilmekten geçmektedir.
Bu kitap ile olasılık ve rasgele değişkenler konusunu kolay bir şekilde öğrenmeniz amaçlanmış olup, anlatılan konular 142'si çözümlü 225 soru ile desteklenmiştir.
Konu Başlıkları
Temel Tanımlar: Deney, Örnek Uzayı, Olay
Olasılık, Olasılık Kanunları ve Koşullu Olasılık
Toplam Olasılık Teoremi ve Bayes Kuralı
Bağımsız Denemeler ve Binom Olasılıkları
Ayrık Rasgele Değişkenler
Birikimli Dağılım Fonksiyonu
Ortalama Değer (Beklenen Değer), Varyans, ve Standart Sapma
Ortak Olasılık Kütle Fonksiyonu
Sürekli Olasılık Yoğunluk Fonksiyonu
Rasgele Değişken İçin Koşullu Varyans
Ortak Birikimli Dağılım Fonksiyonu
İki Rasgele Değişkenin Fonksiyonunun Olasılık Yoğunluk Fonksiyonu