Hukuki yaşamda her yerde karşımıza çıkabilecek nitelikte olan müteselsil sorumluluk, birlikte borçluluk türlerinden birini teşkil etmektedir. TBK md.162 vd. hükümlerinde düzenleme alanı bulan müteselsil borçluluğun, sorumluluk hukuku özellikle de haksız fiil hukukundaki görünümü olan TBK md.61 vd. kapsamındaki müteselsil sorumluluk, hukuki yaşamda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Uygulamada da artan bir biçimde, müteselsil sorumluluğun söz konusu olduğu durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu kapsamda müteselsil sorumluluk büyük bir önemi haiz olmasına rağmen, öğretide müteselsil sorumluluğa özgü ortaya çıkan hukuki sorunların detaylı bir biçimde irdelendiği bir çalışmanın eksikliği görülmektedir.
Özellikle BK değişikliğinden sonra birçok tartışmalı konu açıklığa kavuşturulmayı beklemektedir. Bu doğrultuda eBK'nın yürürlükte bulunduğu dönemde öğreti ve yargı kararlarınca benimsenen eksik-tam teselsül ayrımı, sağlam bir temele kavuşturulmadığı için TBK ile isabetli bir biçimde kaldırılmıştır. Bununla birlikte söz konusu ayrımın ortadan kaldırılmasından sonra yeni durumda rücu ilişkisi, bireysel indirim sebeplerinin dış ilişkide ileri sürülüp sürülemeyeceği, dış ilişkide ve denkleştirme ilişkisinde (iç ilişki) zamanaşımı problemleri, irdelenmesi gereken hukuki sorunların başında gelmektedir.
Söz konusu çalışmada TBK ile bu alanda yapılan değişiklikler sonucu ilgili hükümler detaylı bir incelemeye tabi tutulmuş, bununla birlikte öğretideki tartışmalı konuların çözümüne katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Konu Başlıkları
Müteselsil Sorumluluğa İlişkin Genel Bilgiler
Müteselsil Borçluluk ve Müteselsil Sorumluluk Kavramı
Müteselsil Borç İlişkisinin Kaynakları
Müteselsil Borç İlişkisinin Türleri
Müteselsil Sorumlular Arasındaki Denkleştirme İlişkisi
Denkleştirme Kapsamında Rücu (Regress–Rückgriff) ve Halefiyet (Subrogation)
Denkleştirme ve Eksik–Tam Teselsül Ayrımı
Bireysel İndirim Sebepleri ve Zamanaşımı
Bireysel İndirim Sebepleri İle Müteselsil Sorumluluğun Sınırlandırılması
Zamanaşımı