Bu çalışmada, ilk defa, 4857 Sayılı İş Kanunu'nda müteselsil sorumluluğun söz konusu olduğu durumların tamamı inceleme konusu yapılmıştır. Bu yönüyle çalışmanın özgün bir çalışma olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Araştırmacıya yararlanma kolaylığı sağlamak amacıyla, her bir müteselsil sorumluluk hali için ayrı bir bölüm oluşturulmuştur.
Müteselsil sorumluluk, aslında kendisi bir Borçlar Hukuku kurumu olan müteselsil borçlulukla çok sıkı ilişki içindedir; bu iki kurum adeta iç içe geçmiş iki halka gibidirler. Bu yüzden, bu çalışmanın başında müteselsil borçluluk kurumu ana hatlarıyla ele alınmış, somut örneklere yer verilerek, kurumun sonraki bölümler için yol gösterici özelliğine dikkat çekilmiştir. Daha sonra sırasıyla, müteselsil sorumluluğun söz konusu olduğu; asıl işveren – alt işveren ilişkisi, işyeri devri, iş sözleşmesinin devri, geçici iş ilişkisi ve yeni işverenlik, doktrindeki görüşler ve Yargıtay kararları eşliğinde ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulmuş, bu kurumların Avrupa Hukukundaki ve uluslararası belgelerdeki görünümü, uygulama örnekleri ile birlikte dikkatlere sunulmuştur. Son bölüm ise, müteselsil sorumlulukla ilgili uyuşmazlıklarda görevli ve yetkili mahkemenin belirlenmesine ayrılmıştır.
Konu Başlıkları
Alt İşveren ve İşyeri Devrinde Müteselsil Sorumluluk
İş Sözleşmesinin Devrinde Müteselsil Sorumluluk
Geçici İş İlişkisi ve Yeni İşverenlik Halinde Müteselsil Sorumluluk
Yargıtay Kararları ile