Vefat eden kişinin mirasçılarının tereke ile ilgili tasarrufta bulunabilmeleri için mirasçı olduklarını resmi bir belge ile ispat etmeleri gerekir. Kısaca mirasçıları ve miras paylarını gösteren belgeye mirasçılık belgesi eski deyimi ile "veraset belgesi" denir.
Mirasçılık belgesi, sulh hukuk mahkemesi ve noterler tarafından verilir. Sulh hukuk mahkemesinde görülen mirasçılık belgesi talebi, çekişmesiz yargılama usulüne tabidir. Bu şekilde alınan mirasçılık belgesi kesin hüküm teşkil etmez ve aksi her zaman kanıtlanabilir.
Alınan mirasçılık belgesi hatalı ise, mirasçılık belgesinin iptali ile yeni bir mirasçılık belgesi verilmesi istemi ile dava açılması gerekir. Bu dava, çekişmeli yargıya tabidir. Bu nedenle asliye hukuk mahkemesinde görülmektedir.
Bu eser, içtihat ağırlı bir çalışmadır. Konu hakkında en son Yargıtay kararlarına ihtiyacı olan kişiler için hazırlanmıştır. Bu eseri hazırlamamızdaki amaç, ilgili kişilerin Yargıtay'ın son yıllarda vermiş olduğu yeni içtihatlara kolay ulaşmalarını sağlamaktır.
Konu Başlıkları
Mirasçılık ve Mirasın Geçişi
Mirasçılık Belgesi Vermeye Yetkili Makamlar
Mirasçılık Belgesi Davasında Yargılama Usulü
Yabancılık Unsuru Taşıyan Mirasçılık Belgesi Davaları
Yabancı Ülke Mahkemesinden Alınan Mirasçılık Belgesinin Türkiye'de Tanınması
Mirasçılık Belgesi Alındıktan Sonra Yapılan İşlemler