Alt yapısı oluşturulmadan, herhangi bir riske karşı koruması ve imar planları olmaksızın kırdan kente göç eden insanların barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına rastgele ve gelişigüzel oluşturulan ve günümüzde "gecekondu" diye adlandırılan yapılar günümüzün en büyük sorunları haline gelmiştir. Ayrıca, ülkemiz deprem kuşağı bölgesinde yer almaktadır. Bu sebepledir ki; kentsel dönüşüm konusu ülkemizde özellikle Marmara, Düzce ve Van'da yaşanan büyük depremlerden sonra daha belirgin hale gelmeye, en çok konuşulan konular arasına girmeye başlamıştır.
Bu kitapta, kentsel dönüşüm kavramına, tarihsel süreçte dünyada ve ülkede nasıl geliştiğine, kentsel dönüşümün amacının ne olduğu ve neyi planladığına, kentsel dönüşüme etki eden yöntemler ve diğer faktörlerin neler olduğuna değinilmiştir. Yine, çalışmanın devamında, kentsel dönüşüm nedeni ile ortaya çıkabilecek hukuki sorunlar ile kentsel dönüşüm uygulamalarında taşınmazların kamulaştırılması ve acele kamulaştırma gibi sorunlar incelenmiştir.
Belirtilmelidir ki; çalışmaya temel oluşturan, 6306 sayılı Kanun beklentileri tam olarak karşılayamamıştır. Çünkü sürekli olarak tartışılmış hatta ve hatta Anayasa Mahkemesinde dava konusu olup, bazı hükümleri ise iptal edilmişti. Ancak gelinen en son aşamada, 6704 sayılı Kanun ile Anayasa Mahkemesinin iptal sebeplerine uygun şekilde yeni düzenlemeler olduğunu görmekteyiz. Yine, son yönetmelik değişiklikleri ile birlikte de; çok ciddi ve süreci hızlandıracak bir dönüşümün olacağı kanaatindeyiz. Tüm bu değişiklikler çalışmada izah edilmeye çalışılmıştır.
Bu çalışmanın Kentsel Dönüşüm konusu ile ilgilenen tüm okuyuculara yararlı olmasını temenni ederim.
Konu Başlıkları
Kentsel Dönüşüm ve Gelişimi
6306 Sayılı Kanun Uyarınca Kentsel Dönüşüm Esasları
6306 Sayılı Kanun Uyarınca Yapılacak Uygulamalarda Taşınmazların Kamulaştırılması ve Acele Kamulaştırma