Ödeme aracı olan çekin uygulamadaki önemi, çek hamillerinin korunması ve kayıt dışı ekonominin denetim altına alınması amacıyla, çeke ilişkin hem Türk Ticaret Kanunu'n da, hem de özel bir Kanun olarak 5941 sayılı Çek Kanunu'n da düzenleme yapılmış olup, yapılan bu düzenlemeler ile karşılıksız çek keşide edilmesi durumuna hukuki ve cezai sorumluluk yüklenmiştir.
Hukuki koruma, hem müracaat borçlularına hem de muhatap bankaya sorumluluk getirilerek sağlanmaya çalışılmıştır. Cezai Koruma ise, 6728 Sayılı Yatırım Ortamının iyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun ile yapılan değişiklik sonucu, karşılıksız çek keşide edilmesi durumunda, keşide eden bakımından öncelikle adli para cezası, ödenmediği takdirde hürriyeti bağlayıcı ceza yaptırımına bağlanmak sureti ile sağlanmaya çalışılmıştır.
Bu çalışmada, çekin karşılıksız çıkmasına sebebiyet veren kişilerin hukuki ve cezai sorumluluğu yasal değişiklikler ve Bölge Adliye Mahkemesi ile Yargıtay kararları doğrultusunda incelenmiştir.
Konu Başlıkları
Çek ve Karşılıksız Çek Kavramı
Müracaat Borçlularının Hukuki Sorumluluğu
Bankanın Hukuki Sorumluluğu
Cezai Sorumlulukta Mevzuat Değişiklikleri
Çekle İlgili Karşılıksızdır İşlemi Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçu