Tıp biliminde bazı uzmanlık alanlarının daha riskli olduğu bilinmekte, en azından öyle olduğu düşünülmektedir. Cerrahi uygulamaların sıklıkla tedavinin parçası olduğu jinekoloji dalı da çoğu zaman bu listelerde başlarda yer almaktadır. Yüksek riskli uzmanlık dallarında çekinik tıp uygulamalarına yönelik yapılan bir çalışmada tabipler; acil tıp, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, ortopedi ve radyoloji uzmanlık dallarını riskli olarak gördüklerini ifade etmişlerdir.
Tabip, hastasının yararına olduğuna inandığı bir tıbbi yaklaşım sergilediği zaman, onu tedavi etmeyi veya hayatını kurtarmayı amaçladığından, olumsuzluklarda sorumluluk kaynağı olarak kendisini görmemektedir. Oysa hukuk; ortada bir hareket, bir zarar ve bu iki unsur arasında bir bağ olduğu zaman bunu haksız fiil veya suç olarak tanımlamak zorundadır. Yaşam hakkı kavramı insana dair en evrensel değerdir. Değer esasen bir yanıyla görevi yaşatmak olan tıp bilimini, bir yanıyla da görevi hakkaniyet kurmak olan hukuk bilimini görevli kılmaktadır.
Bu çalışmada, konunun tıp bilimine ilişkin teknik kısımları jinekolojik cerrahi faaliyetler çerçevesinde incelenmiş olmakla birlikte, jinekolojik cerrahi faaliyet esnasında gerçekleşen bir ölüm vakıasında, hukukun olaya yaklaşımı tüm cerrahi faaliyetler ile aynı kurallara tâbi olacaktır. Bu nedenle taksirle ölüme sebebiyet verme suçu açısından yapılan inceleme sadece jinekolojik cerrahi faaliyetler açısından değil, tüm cerrahi faaliyetleri kapsayacak niteliktedir.
Konu Başlıkları
Jinekolojik Cerrahi
Taksirden Doğan Sorumluluk
Jinekolojik Cerrahi Faaliyet Kaynaklı Taksirle Öldürme Suçu