İş ilişkilerinde iş sözleşmesinin ekonomik açıdan zayıf olan taraflarından biri olan işçinin; feshe karşı korunması ve işverenin keyfi olarak iş sözleşmesini feshetmesinin engellenmesi için iş sözleşmesinde fesih hakkı kanunla ve genellikle sözleşmeyle sınırlandırılabilir.
İş sözleşmesi sona erdirilirken, işçi açısından da işveren açısından da belirli sınırlamalara tabi tutularak sona erdirilir. Genellikle işveren açısından sınırlama karşımıza çıksa da, işçi açısından fesih hakkının sınırlandırılması, eğitim gideri karşılığı cezai şart olarak karşımıza çıkmaktadır. Nitekim çalışmada da; iş akdinde fesih hakkının kanunla, sözleşmelerle sınırlandırıldığında işverenin ve özellikle işçinin feshe karşı korunması ve iş sözleşmesinin keyfi olarak feshedilmesinin nasıl engellendiği incelenmiştir. Ayrıca iş uyuşmazlıklarının sayısının sürekli artması ve davaların süresinin uzaması nedeniyle 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'yla belli tür davalar bakımından arabulucuya başvuru zorunluluğu getirilmesi nedeniyle arabuluculuk müessesesi de, fesih hakkının cezai şartla sınırlandırılması bakımından çalışmada incelenmiştir.
Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde fesih hakkının genel hatlarıyla ne olduğu, ikinci bölümde iş sözleşmesinde fesih hakkının kanunla getirilen düzenlemelerle nasıl sınırlandırıldığı, üçüncü bölümde fesih hakkının taraflarca düzenlenen sözleşmelerle nasıl sınırlandırıldığı, dördüncü bölümde ise cezai şart ve fesih hakkının cezai şartla sınırlandırılması konuları, doktrin ve güncel yargı kararları çerçevesinde ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Çalışma; avukatlar, yargıçlar, hukuk fakültesi öğrencileri ve iş insanları başta olmak üzere birçok kişi için uyuşmazlıkların çözüme ulaşmasında kaynak olacaktır.
Konu Başlıkları
İş Sözleşmesinde Fesih Hakkı
Fesih Hakkının Kanunla Sınırlandırılması
Fesih Hakkının Sözleşmelerle Sınırlandırılması
Fesih Hakkının Cezai Şart ile Sınırlandırılması