Çalışmada iş sözleşmesi kapsamında işçinin emir ve talimatlara uyma borcu ile işverenin yönetim hakkının sınırları ve meydana gelebilecek iş sağlığı ve güvenliği ihlallerinde tarafların sorumluluklarına ilişkin değerlendirmeler ilgili mevzuat, Yargıtay kararları ve doktrinsel görüşler ışığında incelenmiştir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu esas alınarak, işverenin işçiyi gözetme borcu altında iş sağlığı ve güvenliğini sağlama yükümlülüğü açıklandıktan sonra; genel hükümler kapsamında emir ve talimatlara uymaması sonucunda iş sağlığı ve güvenliğini ihlal eden veya tehlikeye düşüren işçinin hukuksal sorumluluğu değerlendirilmiştir. İşçinin veya işverenin yükümlülüklerini ihlal etmesinden dolayı iş kazası veya meslek hastalığı meydana geldiği durumlarda ise iş sözleşmesinin feshi ve tazminat sorumluluğunun kapsamına dair değerlendirmeler yapılmıştır.
İşverenin emir ve talimatlarına uymaması sonucu iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye düşüren işçinin hukuksal sorumluluğu konusu daha geniş ele alınmıştır.
Konu Başlıkları
İş Sağlığı ve Güvenliği Yükümlülükleri
İş Kazasında Tarafların Hukuksal Sorumluluğu
Geçici İş İlişkisi ile Alt İşverenlik İlişkisinde İş Sağlığı ve Güvenliği
Tehlike ve Kusur Sorumluluğu
Tarafların Tazminat Sorumluluğu
İşçiyi Gözetme Borcu
İş Kazasının Kapsam ve Unsurları
İş Sağlığı ve Güvenliği Yükümlülüklerine Uyulmamasının Hukuki Sonuçları
Sözleşme ve Haksız Fiil Sorumluluğu