Adil yargılanma hakkı ve hak arama hürriyetinin bir uzantısı olarak kabul edilen kanun yolu, yargı yerleri tarafından verilen ve hukuk kurallarına aykırı olduğu düşünülen nihai kararların bir üst yargı yeri tarafından yeniden incelenmesine imkân sağlar. Yargı yerlerinin vermiş oldukları çeşitli sebeplerden kaynaklanan hatalı kararların yeniden gözden geçirilerek düzeltilmesi ya da kaldırılması kanun yolu ile mümkün hale gelir.
18 Haziran 2014 tarih ve 6545 sayılı Kanun ile beraber İYUK ‘ta "kararlara karşı başvuru yolları" başlığında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu Kanunla beraber iki dereceli olan idari yargı sistemi istinaf kanun yolunun kabulü ile üç dereceli sisteme geçiş yapmıştır. Buna göre idare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı başvurulabilen genel kanun yolu istinaftır. Temyiz ise, ilk derece mahkemeleri ile istinaf mahkemesi tarafından verilen nihai kararların temyiz makamınca hukuka uygunluğunun denetlendiği kanun yoludur.
Çalışmada; idari yargılama hukukunda önemli bir yer tutan temyiz kanun yolu incelenmiş, genel olarak kanun yolu kavramı, temyiz kanun yolu, temyiz sebepleri ve analizleri, temyiz incelemesi, temyiz incelemesi sonucu verilen kararlar, Danıştay kararları ile İYUK 'ta yapılan değişiklikler ile beraber kaleme alınmıştır. Ayrıca çalışma, dilekçe örnekleri ve güncel yargı kararları ile desteklenerek, uygulamacılar için alanında özgün bir kaynak oluşturmayı hedeflemiştir.
Konu Başlıkları
Kanun Yolu Kavramı ve Temyiz
İdari Yargıda Temyiz Sebepleri ve Analizleri
İdari Yargıda Temyiz İncelemesi Üzerine Verilen Kararlar