Ülkemizde finansal kiralama sözleşmesi 3226 Sayılı mülga Finansal Kiralama Kanunu ile hukuk sistemimize girmiştir. Mülga kanunun ihtiyaçların geride kalması nedeniyle sözleşme 13.12.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile yeniden tanımlanmış ve halen söz konusu kanun ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan alt düzenlemeler ile yürütülmektedir.
Bu kitap esas olarak, finansal kiralama sözleşmesinin özellikleri, sözleşmede tarafların borçları ve bu borçlar nedeniyle doğan uyuşmazlıklarda arabuluculuk uygulaması hakkındaki bilgileri içermektedir.
Bu kapsamda yeni ve nitelikli bir çalışmayı içeren kitap altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde finansal kiralamaya ilişkin genel bir özet yapılmıştır. Birinci bölümde finansal kiralama kavramı, finansal kiralamanın tarihi gelişimi, finansal kiralamanın yarar ve sakıncaları, kiralama çeşitleri incelenmiştir, ikinci Bölümde finansal kiralama sözleşmesinin tanımı, unsurları, tarafları, şekli ve hukuki niteliği hakkında değerlendirmeler yapılmış, üçüncü bölümde tarafların karşılıklı borçları, dördüncü bölümde de sözleşmeden doğan uyuşmazlıklarda arabuluculuk ele alınmıştır. Sonuçta ise çalışmamızla varılan sonuç ve görüşler belirtilmiştir.
Konu Başlıkları
Finansal Kiralama Kavramı, Finansal Kiralamanın Tarihi Gelişimi, Finansal Kiralamanın Yarar ve Sakıncaları, Kiralama Çeşitleri
Finansal Kiralama Sözleşmesinin Tanımı, Unsurları, Hukuki Niteliği, Tarafları ve Şekli
Tarafların Borçları
Finansal Kiralama Sözleşmesinden Doğan Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Uygulaması