Elkoyma; işlendiği iddia edilen suçla ilgili delil elde etmeyi veya bizatihi suçta kullanılan ya da suçtan elde edilen malvarlığını ele geçirmeyi, hatta tehlikeyi ve suçları önlemeyi hedefleyen, bu sırada Anayasada güvence altına alınan mülkiyet ve zilyetlik başta olmak üzere temel hak ve hürriyetleri istisnai olarak kısıtlayan, yasal temele dayalı bir koruma tedbiridir.
Elkoyma tedbirinin mahiyeti ve niteliği yeterince bilinmediğinden, uygulamada sonu hukuka aykırı delil yasaklarına kadar giden sorunlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Eserde; bir Ceza Muhakemesi Hukuku müessesesi olarak elkoyma tedbirinin, Ceza Muhakemesi Kanunu ve diğer özel kanunlarda yer alan her bir türü, farklı öğreti görüşleri ve emsal mahkeme kararları ışığında ayrıntılı olarak ele alınarak, hem teoride hem de uygulamada yol gösterici mahiyette kaynak ihtiyacının giderilmesi amaçlanmaktadır. Eserin birinci bölümünde basit (genel) elkoyma, ikinci bölümünde özel (nitelikli) elkoyma ve üçüncü bölümünde hukuka aykırı elkoyma konuları ile hukuka aykırı delillere yer verilmektedir.
Konu Başlıkları
Basit (Genel) Elkoyma
Özel (Nitelikli) Elkoyma
Hukuka Aykırı Elkoyma