Kitap, gördüğü yoğun ilgi üzerine kısa sürede 4. Baskısını ve üstüste dört kere ek baskı yapmış olup, şimdi ise gözden geçirilmiş ve yenilenmiş 5. Baskısını yapmıştır. Kitap, yazarların "Dilbilime Giriş", "Dilbilim", "Anlambilim" vb. isimlerinde verdikleri derslerinin notlarından, ders anlatımı esnasında öğrencilerinden gelen sorulardan, araştırmalarından, yayınlarından ve mesleki deneyimlerinden sağladığı birikimlerle yazılmıştır. Kitabın ilk üç baskısının ardından gerek akademisyenlerden ve öğrencilerden gerekse kitabı kullanan okuyuculardan gelen istek ve öneriler de dikkate alınarak, kitabın daha da kullanıcı dostu olması sağlanmaya çalışılmıştır.
Kitapta konular basit ve sade bir dille anlatılmış, dilbilim konusu; coğrafi dağılım, tarihi gelişmeler, dilbilim okullarındaki çeşitli yansımalar, ilgili kuramlar ve alt dallarıyla birlikte anlatılmış, anlatılan konuların daha da iyi öğrenilebilmesi için çok sayıda örnek metin verilmiş ve bu metinler açık-lanmıştır.
Kitap, özellikle son altmış yılda önemli gelişmeler kaydetmiş ve insan bilimleri arasında ayrıcalıklı bir konum kazanmış olan "Anlambilim" konusunda kendini geliştirmek ve çalışma yapmak isteyenlere de hitap etmektedir.
Konu Başlıkları
Dilbilim Tarihi
Dilbilimin Alt Dalları
Yapısal Dilbilim
Amerikan Yapısalcılığı
Sözcelem Kuramları
Dilbilimsel Edimbilim
Anlambilim
Göstergebilim ve Dilbilim
Söyleşimlilik ve Çokseslilik
Dilbilim ve Biçembilim
Dilbilim ve Çeviri