İşyerine teftişe gelen iş müfettişinin temel amacı işverene idari para cezası uygulamak ve onu zor durumda bırakmak değildir. İş müfettişi, işyeri uygulamaları ile iş mevzuatı arasındaki uyumsuzlukların giderilmesinde işverene yardımcı olmak için oradadır. Ancak temel İş Kanunu uygulamaları açısından yetersiz düzeyde bilgi sahibi olan işveren için bu durumlarda hissedilecek en önemli duygu "belirsizlik" olacaktır. Aynı belirsizlik; işten ayrılan işçi, işveren aleyhine dava açtığında da yaşanacaktır.
Belirsizliği ortadan kaldırmanın yolu ise, iş mevzuatı uygulamasıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmaktır. Bu kitapta ele alınan konular, akademik bir dil kullanılmadan ve işverenlerin işyerinde karşılaştığı temel sorunlar göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Bu nedenle iş mevzuatında yer alan konuların tamamı seçilmemiş, işverenin işyerinde karşılaşma ihtimali en yüksek olan konu başlıkları, anlaşılır ve uygulamaya yön verecek bir dille anlatılmıştır.
Kitapta; işyerinde insan kaynakları biriminin sıkça muhatap olduğu ve uygulamada birlik sağlanamayan konular açıklanmış, bu konularla ilgili örnek olaylar çözümlenmiş ve son olarak da konularla ilgili önemli Yargıtay kararları yer almıştır. Ayrıca üçüncü baskıyla birlikte, 2019 yılı temmuz ayına kadar yapılan mevzuat değişikliklerinin tamamı kitaba işlenmiştir.
Konu Başlıkları
Çalışma Süresi Kavramı
Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Çalışması
Hafta Tatili Çalışması
Vardiya Usulü Çalışma
Gece Çalışması
Yıllık Ücretli İzin
Ücretsiz İzin
EngelliÇalıştırma
Ücretin Ödenmesi
Kadınlara Özel Çalışma Koşulları
İşçi Özlük Dosyası
Toplu İşçi Çıkarma
Denkleştirme
Kıdem Tazminatı
Süreli Fesih (İhbar Tazminatı)
Haklı Nedenle Derhal Fesih
İş Güvencesi – İşe İade
Ücret Hesap Pusulası ve Ücret Bordosu
Çocuk ve Genç İşçiler
İşçi Ücretlerinden Ceza Olarak Kesilen Paralar
Mobbing (Psikolojik Taciz)
İş Müfettişlerinin Yetkileri