Üniversitelerimizdeki Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi bölümlerinde "Balkanlar" dersine uygun olarak hazırlanan kitabın gerek birçok lisans ve yüksek lisans programlarında ders kitabı olarak kullanılması gerekse de konu hakkında araştırma yapan uzmanlara kaynak olması nedeniyle ilk iki baskısı kısa sürede tükenmiş, hemen ardından güncelleştirilmiş ve gözden geçirilmiş üçüncü baskısı hazırlanmıştır.
Kitapta öncelikle genel çerçevede Balkan tarihi ve Balkanların büyük güçlerle ilişkileri değerlendirilmiştir. Daha sonra on balkan devletinin (Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Hırvatistan) tarihsel açıdan siyasal dönüşümleri tek tek incelenerek Soğuk Savaş sonrası bu devletlerin küresel siyaset içindeki pozisyonları geniş bir perspektiften okuyucu ile paylaşılmıştır.
Kitap, ilgili bölüm öğrenicilerine olduğu kadar, mesleki sınavlara hazırlananlara ve Balkan halkları ile devletleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere de hitap etmektedir.
Konu Başlıkları
Balkan Tarihi, Dr. Ali BİLGENOĞLU
Balkanlar ve Büyük Güçler: Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti ile İlişkiler, Dr. Gönül TEZCAN
Yunanistan, Dr. Çağdaş CENGİZ – Dr. Bekir EMİROĞLU
Bulgaristan, Dr. Ahmet Nazmi ÜSTE
Romanya, Dr. Barış GÜRSOY, Dr. Ebru GENÇALP
Arnavutluk, Dr. Hikmet MENGÜASLAN
Sırbistan, Doç. Dr. Altuğ GÜNAL
Bosna–Hersek, Dr. Barış GÜRSOY
Kosova, Doç. Dr. Bülent Sarper AĞIR, Shpend KRASNIQI
Karadağ, Ervina DURAKOVIĆ NURKOVIĆ, Selahattin Ertürk ÇİFTÇİ
Kuzey Makedonya, Prof. Dr. Nazif MANDACI
Hırvatistan, Doç. Dr. Murat Necip ARMAN