Borçlunun haline münasip evi birtakım nedenlerden dolayı kanun koyucu tarafından haczedilemez kategorisine dahil edilmiştir. Uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir konu olmasıyla birlikte evin bir insan için önemi dikkate alındığında mesken haczi üzerinde yoğunlukla durulması gereken bir konu olmasına rağmen, konuya ilişkin az sayıda çalışma bulunması ve yapılan çalışmaların da nispeten eski tarihli olması nedeniyle bu alanda ciddi bir eksiklik olduğu ortadadır. Monografik eser niteliği taşıyan bu kitap ile hem uygulamada hem de teoride karşılaşılan sorunlara çözüm sağlayabilmeyi hedeflemekteyiz.
Kitapta öncelikle haciz kavramı, haczedilemezlik ilkesi ve bu ilkenin düzenlenme amacı hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde meskeniyet şikayetinde bulunabilecek haller ile bu şikayetin ileri sürülemeyeceği durumlar açıklanmıştır. Aile konutunun meskeniyet şikayetine konu olması ile meskeniyet şikayetinden feragatin değerlendirilmesi üçüncü bölümde inceleme konusu yapılmıştır. Son bölümde ise meskeniyet şikayetinin özellikleri, icra mahkemesinde değerlendirilme süreci ile meskeniyet şikayeti sonucunda mahkeme tarafından verilen kararlara karşı başvurulacak kanun yollarına değinilmiştir.
Çalışmada tüm bu hususlar doktrinde yer alan görüşler ile uygulamada karşılaşılan sorunlar göz önüne alınarak güncel mahkeme kararları doğrultusunda anlatılmıştır.
Konu Başlıkları
Haczedilemezlik İlkesinin Amacı
Meskeniyet Şikayetinde Bulunabilecek Haller
Aile Konutu Hakkında Meskeniyet Şikayeti
Haczedilmezlikten Feragat
Meskeniyet Şikayetinin Değerlendirilme Süreci