Bilgisayar sistemlerinin kullanıcıya bakan yüzü yazılım katmanı olsa da, onun üstünde yer aldığı donanım katmanı ve çevre birimleri ile olan ilişkileri de iyi anlaşılması gereken konulardır.
Kitabımızda, farklı platformlarda çalışma ortamlarının nasıl hazırlanabileceği, assembly dilinin yüksek seviyeli diller ile birleştirilmek kaydı ile elde edilebilecek avantajlar vurgulanmış, örnek çeşitliliği ile açıklamalar arttırılarak okuyanların deneyerek, değiştirip geliştirerek konuları ve kullanımı daha rahat anlamalarına olanak sağlanmıştır.
Programlama mantığının geliştirilmesine yardımcı olabilmek amacıyla ekler bölümünde verilen örnekler akış diyagramları ile desteklenerek hangi değişkenlerin hangi yazmaçlar ile kontrol edilecekleri de gösterilmiştir.
Kitapta yer alan örnek programlar ve devre şemaları s://github.com/80x86adtcebi veya s://www.seckin.com.tr adreslerinde paylaşılarak olabilecek eklemelere/katkılara imkân sağlanarak bilginin canlı tutulması amaçlanmıştır.
Bu kapsamı ile kitabımız 80x86 Assembly (gerçek kipte) programlama dışında, Bilgisayar Mühendisliği eğitimi içerisinde yer alan Mikro İşlemciler, Programlama, Derleyici Tasarımı hatta İşletim Sistemleri derslerini bile belirli noktalarda destekleyecek Türkçe kaynak niteliğindedir.
Konu Başlıkları
80x86 Mikroişlemciler, Komut Kümesi, Sözde Komutlar
EXE ve COM Tipindeki Programlar
Yordam ve Makro Kullanımı, Parametre Aktarımı
Kesme Mekanizması
Yüksek Seviyeli Diller ile Bağlantı
8086 Donanım Özellikleri, Temel Çevre Birimleri
PPI, UART, PIT, ADC
DAC, PIC, DMA, Bellek Arayüzlerine ait Devre Şemaları
Çalışma Ortamının Hazırlanması, DEBUG Komutları
Akış Diyagramları ve Örnekler Kodlar