YDS Cümle Tamamlama soruları KPDS sınavının ilk uygulanmaya başladığı tarihten bu yana tüm sınavlarda yer almış ve 10 soruluk payıyla bu sınavlarda önemli bir yüzde oluşturmuştur. 2013 yılından itibaren ÜDS ve KPDS sınavları YDS adı altında birleştirilmiş ve soru sayısı ise 100’den 80’e çekilmiştir. Bu durumda Cümle Tamamlama sorularının tüm sınava olan oranı daha da artmıştır. Ayrıca TUS Yabancı Dil sınavı da kaldırılmış, TUS ve DUS Dal Sınavlarına girecek adaylar için de YDS Sınavı bir ön şart olmuştur. Diğer bir deyişle, yabancı dil kapısının tek anahtarı YDS olmuştur. Ancak daha sonra Sağlık, Sosyal ve Fen Bilimleri için nispeten daha kolay olan, yine 80 sorudan oluşan YÖKDİL adlı sınav sisteme dahil edilmiştir. YÖKDİL sınavında Diyalog Tamamlama ve Eş Anlamlı cümle soruları sorulmamaktadır. Son olarak da TIPDİL sınavı TUS ve DUS adayları için devreye sokulmuştur. Özetle, şu anda ÖSYM tarafından uygulanan tüm İngilizce dil sınavlarında sınav içeriği ve formatı neredeyse birbiri ile aynıdır. Bu nedenle bu kaynak söz konusu sınavlardan herhangi birisine hazırlanan tüm adaylar için eşsiz niteliktedir.
Bu bölümde sorulan toplam 10 sorudan 5’inin soru kökünde bileşik bir cümle yapısının temel cümle kısmı verilir ve cümle yarım bırakılır. Seçeneklerde verilen yan cümleciklerden hangisinin cümleyi anlamlı bir şekilde tamamlayacağını bulmamız istenir. Diğer 5 soruda ise, soru kökünde yan cümlecik verilir ve seçeneklerden cümleyi anlamlı olarak tamamlayacak temel cümleyi bulmamız istenir.
Geçmiş yıllarda bu soruları doğru olarak yanıtlamak nispeten daha kolaydı, çünkü cümlede anlamdan çok yapısal (gramatik) ipuçları doğru yanıtın tespitinde oldukça büyük rol oynuyordu. Bu nedenle de özel çalışma ve kurslarda taktik ve şifre öğrenen adaylar, cümlede anlama hiç yoğunlaşmadan, sadece belli başlı yapıların hangi parçacıklarla yan yana kullanılabileceğini ya da kullanılamayacağını ezberleyerek bir bakışta doğru yanıtı bulabiliyordu. Örneğin, sadece zaman uyumsuzluğundan dört seçenek elenebiliyor ve doğru yanıt bir anda tek başına kalabiliyordu.
YDS Sınavı ile birlikte diğer soru tiplerinde olduğu gibi, her türlü şifre, taktik ve strateji soruların doğru yanıtlanmasındaki önem ve payını büyük ölçüde yitirmiştir. Artık bir soruyu yanıtlamak için kelime dağarcığınızın iyi olması, cümle yapılarını tanıyıp analiz edebilmeniz ve daha da önemlisi cümleleri anlayarak sonuca gitmeniz gerekmektedir.
2013 yılından itibaren uygulanmaya başlayan yeni YDS Sınavı formatındaki Cümle Tamamlama sorularının sınav sonuç istatistikleri incelendiğinde durum pek de iç açıcı görünmemektedir. Aslında çoğu aday için bu 10 soruluk büyük parça önemli bir avantaj gibi görülür, çünkü bu bölümdeki sorular nispeten kısadır ve doğru yanıta ulaşmada gramatik ipuçları az da olsa yardımcı olmaktadır. Ancak istatistiksel sonuçlar durumun hiç de göründüğü gibi olmadığını ortaya koymaktadır. Son yıllarda bu bölümde başarı yüzdesi 10 soruda 3 – 3,5 aralığındadır. Yani bu sorulardaki genel başarı oranı yüzde 50’yi bile bulmamaktadır.
Bütün bunlar dikkate alındığında, aslında adayların kolay sandıkları bu bölüme daha çok zaman ayırıp, daha fazla önem vererek daha iyi hazırlanmaları gerektiği ortadadır. Bu kitap sizlere bu uygun ortamı sağlamak üzere özel olarak tasarlanmış ve içeriği özel olarak hazırlanmıştır. Bu bölümün giriş kısmında bu soru tipiyle ilgili çözüm stratejilerine ve bu stratejilerle ilgili çözümlü örneklere yer verilmiştir. Daha sonra 10’ar soruluk toplam 47 adet Cümle Tamamlama Testi özel hazırlık ve çalışma yapabilmeniz için sizlere sunulmuştur. Bu testler 10’ar soruluk formatta verilmiştir, çünkü sınavda da bu bölümde toplam 10 soru yer almaktadır. Böylece her testte kaç doğru yapabildiğinizi ve başarı yüzdenizin ne durumda olduğunu anında görebileceksiniz. Her test için dijital ortamda, bu soru türündeki bilgi ve becerinizi geliştirmek üzere, soruların doğru yanıtları, kapsamlı çözüm açıklamaları ile ek gramer bilgilerine yer verilmiştir. Karekod sistemi ile erişebileceğiniz özel sayfa tasarımıyla da gözünüze hitap edecek bu bölümde, cümle tamamlama tipi sorularda başarı düzeyinizi geliştirme ve yükseltme imkanını bulabileceksiniz.
Kitabın ikinci bölümünde ise cümle bazlı soruların sorulduğu Restatement (Eş Anlamlı Cümleyi Bulma) sorularının daha kolay nasıl çözüleceğine ilişkin taktik ve stratejilerin yanı sıra, bu tarz örnek soruların çözümlerinin yanı sıra ayrıntılı özel açıklamaları da bulabileceksiniz. 2011 yılından itibaren formatı değişen ve git gide daha zor bir sınav haline gelen YDS sınavında toplam 4 Restatement sorusu sorulmaktadır. Bu bölümde de cümle bazında sorular sorulduğundan, soru kökleri ve seçenekler nispeten daha kısadır. Bu nedenle de diğer soruların çoğuna göre daha az zaman alacağı açıktır. Bu bölümde de soruları doğru yanıtlamak, sınava giren adaylar için önemli bir avantaj yaratacaktır. Ancak yine de bu tip soruları kısa sürede ve daha çok doğru yanıtla sonuçlandırabilmek için özel bir taktik ve stratejik çalışma yapmak son derece yararlı olacaktır. Bu bölümün giriş kısmında bu soru tipiyle ilgili çözüm stratejilerine ve bu stratejilerle ilgili çözümlü örneklere yer verilmiştir. Daha sonra 10’ar soruluk toplam 20 adet Restatement Testi özel hazırlık ve çalışma yapabilmeniz için sizlere sunulmuştur.
Kitabın üçüncü bölümünde ise Çeviri (Translation) sorularının daha kolay nasıl çözüleceğine ilişkin taktik ve stratejilerin yanı sıra, bu tarz örnek soruların örnek çözümlerini ve ayrıntılı açıklamalarını da bulabileceksiniz. YDS’de 3’ü İngilizceden Türkçeye ve 3’ü de Türkçeden İngilizceye olmak üzere 6 soru sorulurken; YÖKDİL’de 6’sı İngilizceden Türkçeye ve 6’sı da Türkçeden İngilizceye olmak üzere 12 soru sorulmaktadır. Bu nedenle bu bölüm özellikle YÖKDİL sınavına hazırlananlar için çok daha önemlidir. Bu nedenle kitapta 8’er soruluk toplam 50 adet Çeviri testi özel hazırlık ve çalışma yapabilmeniz için sizlere sunulmuştur.
Çalışmalarınızın ve emeklerinizin hedeflediğiniz başarıyı getirmesi dileğiyle…
Gürcan GÜNAY & Mustafa DEMİR