📦 ₺450 ve üzeri kargo bizden 💳 Kredi kartına 12 taksit imkanı 📦 ₺450 ve üzeri kargo bizden 💳 Kredi kartına 12 taksit imkanı
Müşteri Destek Hattı : 0850 532 9653
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Akademiye Giriş Sınavı (AGS) - Mevzuat Bilgisi Ders İçeriği
26.11.2024

Akademiye Giriş Sınavı (AGS) - Mevzuat Bilgisi Ders İçeriği

Merhabalar değerli dostlar,

Malumunuz Akademiye Giriş Sınavı artık yürürlüğe girdi. Eski sistemde Eğitim Bilimleri ve Genel Yetenek-Genel Kültür, alanı olan öğrenciler için %50'lik kısmı oluşturuyordu ve ÖABT de %50'ydi. Şimdi sistem değişti; Eğitim Bilimleri ile GY-GK birleşti ve yepyeni bir içerik oluştu.

Peki bu içeriğin vurucu noktası neresi? Mevzuat. Artık devlet şunu diyor değerli arkadaşlarım, çok yalın konuşuyorum: Tüm bakanlıklarda, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere, akademi sistemini uyguluyor. Adalet Bakanlığı'nda bu yıllardır uygulanıyor zaten. Hâkim ve savcı adayları sınava giriyorlar, akademide, Adalet Akademisinde ders alıyorlar, sonraki süreçte de yeterlilik sınavı ile atanıyorlardı. Şimdi aynı periyot Milli Eğitim Bakanlığı kapsamına uygulanıyor.

Bu sınavın daha önceden olmayan belirleyici kısmı mevzuat. Peki bu mevzuat bizim için ne demek? Artık Milli Eğitim Bakanlığı şunu diyor: "Ben klasik anlamda bir vatandaşlık içeriği istemiyorum öğrencimden. Tam tersi, ifa edecekleri, yerine getirecekleri meslekle alakalı kanunlarla ilgili temel yeterlilik istiyorum."

Değerli dostlarım, artık Akademiye Giriş Sınavı'nın belirleyici tarafı mevzuat oldu. Çünkü diğer kısımlar aşina olduğunuz taraflar: Türkçedir, temel matematiktir, coğrafyadır, tarihtir. Bunlar zaten yıllardır bildiğiniz hususlar. Peki yeni gelen kısım? İşte mevzuat. Bu yüzden de sınavın belirleyici tarafı artık mevzuat oldu.

Burada ben şu iddiadayım: Mevzuatı hukukçular anlatır. Bunu daha önce de defaatle hem sosyal medyada, hem farklı platformlarda, hem de Yargı Yayınevi'nin YouTube kanalında defalarca söyledik. Bu videoyla bunu somutlaştırıyoruz.

Mesela bir örnek vereyim: 1982 Anayasası malumunuz değerli arkadaşlarım, sınavın içeriğinde artık üstüne basa basa söylüyorum, vatandaşlık bilgisi yok. AGS'de vatandaşlık bilgisi yok. 1982 Anayasası, hatta şunu bile diyebilirim, şu an en garanti olan başlık 1982 Anayasası.

Peki burada mesela belirleyici soru nasıl olur? Bir soru örneği konuşalım isterseniz: "1982 Anayasası'na göre meclis soruşturması yoluna kimler tabidir?" Şimdi burada değerli arkadaşlarım, bir soru "1982 Anayasası'na göre" diye başlıyorsa, bu ne demektir biliyor musunuz? Anayasada yazanlar demektir. Kimler tabi? Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar. Ama anayasada yazmayan biri daha var: Cumhurbaşkanı. İşte bu yüzden o soru "1982 Anayasası'na göre" diye başlıyorsa cevap "Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar" olacaktır. Böyle başlamasaydı "Cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan ve Cumhurbaşkanı" olacaktı. Yani öncüllü soruda yanıltabilecek bir kalıp olacaktı.

Bu yüzden burada konuşacağımız mevzuat, hukuk sistematiğine göre hazırlanmış bir mevzuat olacaktır. Anayasa hukukunu soracağım demedi, çünkü ilanda "1982 Anayasasını soracağım, mevzuat soracağım" dedi.

Şimdi bu bilgi dahilinde değerli arkadaşlarım, yeni gelen içeriğin, en azından ilan edilen ana başlığı nasıl, onu gelin birlikte konuşalım. İçeriğimiz anayasa ve kanunlar olarak ayrılıyor. 1982 Anayasası ve kanun faslı itibariyle ayrılıyor.

Şimdi burada 1982 Anayasası'nda sosyal medyada şöyle paylaşımlar var. Diyorlar ki: "Anayasanın eğitimle alakalı hükümleri." Dostlar, anayasanın eğitimle alakalı hükümleri sosyal haklar kapsamında geçen iki tane madde. İki tane madde için Milli Eğitim Bakanlığı başlık koymaz. Yani anayasada doğrudan eğitime alakadar eden iki tane madde var. Bu yüzden de burada kastedilen 1982 Anayasası'nın bizzat kendisi. Bu sebeple de anayasanın içeriğini geniş bir şekilde konuşacağız, burası net.

Peki kanunlar? Burada Milli Eğitimin en temel öngördüğü kanun içeriklerini konuşmamız lazım. Fakat şu an sıkıntı şurada: İçerik açıklanmadığı için bu kısmı biraz arka plana alacağız. Yani önce hangi videoları yayınlayacağız? 1982 Anayasası kısmını. Neden? Çünkü burada içerik şu anlamda önemli değerli arkadaşlarım: Eğer açıklamada sadece bu üç kanun derse (222, 7528, 1739), bunda bir problem yok. Bu mevzuatları, maddeleri anlaşılabilir bir şekilde videolarımızda anlatırız, soru örneklerini gösteririz ve deriz ki: "Arkadaşlar bu böyle gelir."

Ama mesela Milli Eğitim şunu derse, o ilan kademesinde ÖSYM'de şunu derse, mesela ilanda "222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ve bununla alakalı alt idari işlemler" derse, işte o zaman neler devreye girer? Konuyla alakalı yönetmelikler, tamim, tebliğ, sirküler vesaire, hepsini genel olarak analiz etmemiz lazım. Yani o zaman konu "mevzuat ve bununla alakalı genel esaslar" olur.

Bu yüzden içerik önemli, bu yüzden içerik açıklanmadan şunlarla alakalı detaya girmeyin diye bas bas bağırıyoruz. Oysa 1982 Anayasası'nın madde mevzuat içeriği bellidir değerli arkadaşlarım.

Peki yeni gelen kanunlar neler?

·         222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu

·         7528 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu (ifanın genel esasları mantığına göre hazırlanmış)

·         1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu

Bunlar bizim için nasıl içerik? Burada biz ne yapacağız? Şunu söyleyeceğiz: "Metin bu, bu metinden bunu anlamanız lazım, bunun sorusu da böyle gelir." Soru örnekleriyle anlatacağız değerli arkadaşlarım. Çünkü şu an adaylarımızın aklında ne var? "Ya arkadaş nasıl soracak? Ben de internete girdim, bu kanun metnini görüyorum da bir şey anlamıyorum ki, ben hukukçu değilim."

İşte burada hukukçu devreye girip ne yapacak? O maddeden neyi anlaman lazım, bu maddeden şunu çıkar, bunun da sorusu böyle gelir. Yani sizin için o sistemi dağıtmamız lazım değerli arkadaşlarım, mevzuattaki hadise bu. Tabii burada tekrar söylüyorum, içerik detaylı açıklanınca sadece kanunlar mı, bununla alakalı alt metinler de dahil mi, ona göre videolarımızın içeriğini belirleyeceğiz.

Dostlar, şurası net o zaman. Gelin net olan kısmı birazcık daha derinleştirelim. Oradaki hadise bizim için şu: 1982 Anayasası'nda mevzu şu kardeşler, anayasa nedir biliyor musunuz? Devletle toplum arasındaki sözleşmedir. Bu yüzden de ne zaman anayasa değişse, hiç dikkatinizi çekti mi, devlet sözleşmenin diğer tarafına, topluma sorar, "Ne diyorsun, değiştireyim mi?" der. Onun da adı halk oyudur.

O zaman anayasa bir devleti düzenliyor, iki temel hak ve hürriyetleri düzenliyor. Bu yüzden de değerli arkadaşlarım, anayasanın iki konusu var: Temel hak ve hürriyetler, yani toplumun ve bireylerin hakları ve devletin temel organları.

Peki şimdi bu devletin temel organlarında konumuz ne? Yasama nedir, meclis nedir kardeşim? Milletvekili nedir? Meclis nasıl yasa yapar, anayasa değişikliği nasıl vücuda gelir? Bu bir. İki, özellikle 2017'den sonra yürütme neydi, ülke nasıl yönetiliyor? İşte Cumhurbaşkanlığı makamını ve alt teşkilatlarını, bakanlıklar vesaire olmak üzere konuşacağımız birim. Ve tabii ki yargı.

Zaten kimin ne iş yaptığı adından belli değil mi dostlar? Yasama organı yasa yapan organ, uygulayan organ. Bunlar arasında veya uygulamada bir problem olursa da bunu çözen organ. İşte bunun temel esasları da AGS'nin, Akademiye Giriş Sınavı'nın içeriği ve şu an garip bir şekilde içerik en net olan kısım burası.

Kardeşler, burada o sosyal medyadaki genel yanılgının bir kez daha önüne geçmek istiyorum. "Hocam anayasanın sadece eğitimle ilgili maddeleri sorulacakmış." İki tane madde için başlık açarlar mı? Bu yüzden değerli dostlarım, altını çize çize söylüyorum, iki tane madde için başlık açılmaz. Ana mevzuatı soracak ve en garanti olan yer şu an burası.

Mesela şu an itibariyle tarih dersinin içeriği bile belli değil. İnkılap tarihi mi olacak, işte atıyorum genel esaslar mı olacak? İşte coğrafya, mesela daha önce kaldırılmış başlık olarak çıkarılmış olan belki Türkiye coğrafyası mı, bölgeler coğrafyası mı olacak? İçerik belli değil diğerlerinde. Garanti olan derslerde bile belli değil ama "1982 Anayasası" diye çok düz bir başlık açmış.

Burada da anayasanın iki konusu var. İşte biz Yargı Yayınevi olarak değerli arkadaşlarım ne yapacağız? Önce garanti olan kısmı size anlatacağız. Böylece vakit de kaybetmenizi istemiyoruz. 1982 Anayasası videolarımızı şu kapsamda detaylandıracağız değerli arkadaşlarım: Soru örnekleri ile birlikte ve içerikten sonra konuyla alakalı yayınlarımızla birlikte.

Sonra, içerik hazırlandıktan sonra da kanun ile alakalı çok detaylı çalışacağız. Çünkü 1982 Anayasası ile alakalı soru çok, her yerde var, ama kanun kısmı aşırı gizemli. Filmin ikinci yarısında çıkacak esas olanı bu.

Bu yüzden de ne yapacağız değerli arkadaşlarım? Burada devamlı soru kalıbı, işte buna benzer sınavlarda, görevde yükselme, kurum içi hizmet sınavları vesaire, hepsiyle alakalı soru kalıplarını da tartarak önünüze bu videolarda sunacağız.

Şu anlamda bunu net bir şekilde belirtmemiz lazım: Bu periyoda en hazır kurum, yayınevi anlamında biziz. Sadece içeriklerin netleşmesini bekliyoruz. Ama o ana kadar tekrar söylüyorum değerli arkadaşlarım, 1982 Anayasası ve sonraki mevzuatla bu videolarımızda karşınızdayız.

Çok yakında en doğru ve kaliteli içeriklere sahip AGS Kitapları, Yargı Yayınevi raflarında olacak.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.