EBAT: 19x27
SAYFA SAYISI: 150
SUNUŞ
İnsanlar, sadece yakın geçmişlerinden itibaren değil, çok uzun zamanlardan beri ürün ve hizmetlerini farklılaştırmaktadırlar. İnsanlar, bir eşyayı beğenirlerse bunun için kimi öveceklerini, gelecekte bu ürünü nereden temin edebileceklerini veya bir problemle karşı karşıya kaldıklarında bu hatadan kimi sorumlu tutacaklarını bilmek amacıyla, eşyaların ya da duvarların üzerlerine bir takım işaretler koymuşlardır. Araştırmacılar tarafından yapılan kazılarda Güney Fransa’daki Lascaux Mağaralarının duvarlarında M.Ö. 15 binlere kadar dayandığına inanılan aitlik göstergesinin bir şekli olan çok sayıda el izleri bulunmuştur. Mısırlılar, Yunanlılar, Romalılar ve Çinliler gibi eski medeniyetler de sahiplik ve kaliteyi belirtmek için çanak, çömlek ve diğer eşyaların üzerlerine aitliği belirten semboller/mühürler koymuşlardır. Antik çağlarda sembolik ve dekoratif figürler krallar, imparatorlar ve hükümetler tarafından güç ve otoriteyi ilan etmek için amblemler şeklinde ürünlerinde kullanılmışlardır. Japonlar krizantemi, Romalılar kartalı, Fransızlar ise aslanı sembol olarak kullanmışlardır.
Tüketiciyi ve tüketicinin satın alma karar sürecini etkileyen ve şekillendiren, özellikle somut ürünleri birbirinden ayıran markadır. Pazarlama ve reklam faaliyetlerinin odak noktası olan marka, insanoğlunun kendisini diğer kişilerden farklı hatta üstün kılabilmek için harcadığı enerjinin bir simgesi olarak düşünülebilir. Markalar bağlı oldukları işletmeyi ve ürünlerini temsil ederler ve belli bir marka imajını yansıtırlar. Bir marka sadece logo veya isim olmanın da ötesinde işletme ve ürünleri hakkında tüketicinin taşıdığı duygu ve düşüncelerin ifade edilmesi ve aktarılmasıdır. Ürünün şekli, yapısı, ambalajı dışında; tüketicinin malı algılama biçimi, zihninde nasıl konumlandırdığı marka kavramının içinde yer almaktadır. Ürün üzerinde bu kadar önemli bir etkiye sahip olan markanın, başarılı olabilmesi ise marka stratejilerinin oluşturulması ve geliştirilmesine bağlıdır. Bu nedenle bilinçli işletmelerin markaya yatırım yaptıktan sonra, markalaşma sürecini, markalarını koruyacak ve güçlendirecek şekilde yönetmeleri, bunu profesyonel bir şekilde yapmak için ise uzman kişilerle çalışmaları gerekmektedir.
Bu amaçla çalışmanın birinci bölümüne marka kavramının incelenmesiyle başlanmış ve markanın kavramının kuramsal temelleri ele alınmıştır. Daha sonra ikinci bölümde marka kimliği ve marka konumlandırma konuları ele alınırken, üçüncü bölümde marka yayma stratejileri irdelenmiştir. Dördüncü bölümde ise marka yönetimi ve marka geliştirme stratejileri konusu geniş bir açıdan değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Kuşkusuz bu akademik çalışmanın oluşturulmasında görünür, görünmez birçok kişinin katkısı bulunmaktadır. Bütün bu çalışmanın özellikle bitirilmesi noktasında düşüncelerinden ve akademik birikimlerinden geniş ölçüde yararlandığımız değerli bilim insanlarına, sayfa düzeni ve dizgi işlerini yapan …………..’na ayrıca teşekkür ediyoruz. Çalışmanın başlangıcından itibaren desteğini esirgemeyen Yrd. Doç. Dr. Alparslan YÜCE ile Öğr. Grv. Kürşad YANGİL beyfendiye ise en derin saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz.
Kenan Mehmet EKİCİ ? Tarık Zeki ŞAHIM
Ankara 2013
Basım Tarihi | |
Baskı Sayısı | |
Sayfa Sayısı | |
Kitap Ebatı | |
Cilt / Kağıt | |