EBAT: 19x27
SAYFA SAYISI: 150
ÖNSÖZ
Tüketici ihtiyacının karşılanması için mal ve hizmet “üretimi”nin yeterli olduğu günlerin çok uzakta kaldığı, müşteri beklentilerini en üst düzeyde tatmin etme özelliğinin öne çıktığı mal ve hizmetlerden söz edilen bir dönemde yaşamaktayız. Günümüzde kalite, bu tatminin sağlanmasında bir ölçü olarak kabul edilmektedir. Kalitenin, dünya pazarlarında rekabet edebilme ve başarılı olabilmede temel koşul olarak benimsenmesi ile bu kavrama daha fazla bir ilgi gösterilmiş, bütün bu gelişmelerin sonucunda da kalite, günümüzün en fazla konuşulan konularının başında yer almıştır.
1990`lı yıllarda, yoğun bir rekabetin yaşandığı pazarlarda hataya tahammülsüzlük, kalitesi yüksek ve hatasız mamul ve hizmetlerin talep edilmesi olgusu yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle, işletmelerin bu stratejik unsuru dikkate alarak TKY gibi bir takım araçları ve felsefeleri benimseyip, başarı ile kullanması zorunlu hale gelmiştir. Bu alandaki başarısızlık ve gecikmeler ise, bir işletmenin rekabet edememesi ve belki de yok olması anlamına gelmektedir.
TKY anlayışında kaliteli, güvenilir hizmet üretimine geçiş dönemi, beraberinde işletmelere artı maliyetler de getirecektir. Ancak üretilen hizmette, kalitenin bir araç kullanılması, sağlıklı hizmet üretimine ve rekabet gücünün artmasına olanak sağlayacaktır. Kaliteli üretim için tüm süreçler ayrıntılı olarak dokümante edildiğinden işler; kişiye bağlı değil, sisteme bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bununla birlikte kalite standardı, zaman içinde maliyetlerin düşürülmesinde işletmelere yardımcı olmaktadır.
Kalitenin gelişim yolculuğunda bir dönüm noktası olarak kabul edebileceğimiz TKY anlayışının etkili bir biçimde uygulanabilmesi ise her şeyden önce TKY kavramının anlaşılabilmesine bağlıdır. Aksi taktirde, bir çok örnekte olduğu gibi TKY`den söz edilirken, gerçekte büyük ölçüde kalite kontrolünün uygulandığı ve olumsuz sonuçlarla karşılaşılmaktadır.
Bu çalışmada, önemi herkes tarafından kabul edilen ve işletmelerimiz açısından da çok önemli olduğunu düşündüğümüz TKY kavramı, TKY`nin temel unsurları ve bu yönetim felsefesinin işletmelere sağlayacağı katkılar üzerinde durulmuştur. Ayrıca, TKY`nin başarılı olabilmesi için yerine getirilmesi gereken koşullarla uygulamada ortaya çıkan yaygın hatalar yönetsel bir bakış açısıyla incelenmiştir.
Yukarıda kavramsal çerçevesi ve ana hatları belirtilen bölümlerin oluşturulmasında kaynaklarından yararlandığım değerli bilim insanlarına da ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.
Kitabımdan desteğini ve katkısını esirgemeyen ve birliktelik zamanımızdan feragat eden değerli eşim Aybüke TOPÇUBAŞI EKİCİ’ye, kitabın metin kısmının gözden geçirilmesini sağlayan Ilgın KUKUL hanımefendiye, sayfa düzeni kapak tasarımı ve basımında emeği geçen Yargı Yayınevi sahibi Ali KAVAS ile tüm çalışma arkadaşlarına ayrıca çok teşekkür ederim.
Kitabın okuyuculara yararlı olması temennisiyle…
Kenan Mehmet EKİCİ
Ankara / Haziran 2013
Basım Tarihi | |
Baskı Sayısı | |
Sayfa Sayısı | |
Kitap Ebatı | |
Cilt / Kağıt | |