100 Soruda Ekonomi Elkitabı İmge Kitabevi
Kökü 16. yüzyıla dayanan iktisat biliminin Türkiye´ye gelmesi 19. yüzyılın sonunu bulmuştur. Bu gecikmişlik, bu bilim dalının üniversiteler eğitimde kendine yer bulmasını da çok ertelemiştir. Bunun kaçınılmaz sonucu, Türkiye´de iktisadi düşüncenin, iktisat yazınının ve iktisatça düşünmenin güdük kalmasıdır.
Türkçe yayınlanmış iktisat kitaplarının büyük çoğunluğunun çeviri veya yabancı kaynaklardan derleme ders kitabı niteliğini taşıması bu güdüklüğün başat göstergesidir.
Ancak sayıları ne yazık ki çok az olan bazı öncüler, Türkçe ve özgün iktisat kitapları yayınlamışlardır. Bu öncülerden biri, Türkiye´de neredeyse her zaman tabu, korku ve korkutma nesnesi, yasak ve hapsedilme nedeni olan Marksist iktisadın da ustalarından Sadun Aren´dir.
Sadun Aren, Mülkiye´de geçirdiği uzun akademik kariyeri boyunca, siyasi mücadelenin ve bilimsel çalışmaların yanı sıra, iktisatla yeni tanışan öğrencilerine bu labirentte yol göstermesi için iktisada giriş niteliğindeki 100 Soruda Ekonomi Elkitabını yazmıştır.
Devasa ilerlemeler ve genişlemeler kaydeden iktisadın karmakarışık yollarında kaybolmamak için yola bu kitapla başlamak akıllıca olacaktır.
- Mehmet Ali Kılıçbay